Zoeken

RECEPT - Traditionele éclair

Bijgewerkt op: aug 30

Een éclair, soms ook wel een 'sjoeke' of 'chouke' genoemd, is een langwerpig gebakje met een zachte vulling en een chocoladelaagje. Deze lekkernij stamt uit het Frankrijk van de 18e eeuw en heette daar oorspronkelijk 'pain duchesse' of 'petite duchesse'. Het woord éclair betekent bliksemschicht in het Frans. Het gebakje zou deze naam gekregen hebben omdat het zeer snel, 'bliksemsnel', gegeten wordt. Zeker als je dit recept volgt, want dan ze te verleidelijk om te laten staan.





Ingrediënten


Voor de soezen

  • 250 cl water

  • 250 cl melk

  • 250 gr boter

  • 375 gr bloem

  • 13 tot 15 eieren (afhankelijk van de grootte)


Voor de crème patissière

  • 1 l melk

  • 250 gr

  • 5 eidooiers

  • 90 gr maizena

  • 1 vanillestokje, uitgeschraapt


Voor de chocolade ganache

  • 250 cl room

  • 250 gr chocolade


Bereiden


1. Maak het soezenbeslag:

Verwarm de oven voor op 225°C. Smelt de boter met de melk en het water en breng aan de kook. Roer op een zacht vuur de bloem onder tot je een droog deeg krijgt. Doe één voor één de eieren bij en meng goed (eventueel met je keukenrobot). Schep het beslag in een spuitzak (tip: kies voor een spuitmond van grootte 12 of 13mm). Spuit vervolgens je soezen in dunne lange vormen en bak ze 20 minuten in de oven of tot dat de zijkant licht bruin zijn.


2. Maak de crème patissière:

Doe de melk in een pot samen met de vanille en breng aan de kook. Meng ondertussen de eidooiers met de suiker. Voeg daarna de maïzena toe en meng verder. Als de melk gekookt heeft, weeg je 200 gram van de melk af en schep je deze onder het crèmemengsel. Vervolgens klop je door de warme melk. Laat inkoken tot een dikke pap. Giet de pap in een koude kom, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.


3. Maak de chocolade ganache & werk af

Breng de room aan de kook en giet op de chocolade. Roer goed om, laat doorkoken en vervolgens afkoelen tot zo’n 35 graden. Vul je soezen met de crème patissière, giet de chocolade erover met een lepel, laat rusten in de koelkast en smullen maar!