top of page
Zoeken

BLOG: Wil jij de lekkerste patisserie maken? Kies roomboter!


Bij Patisserie Verboven staan we al 50 jaar bekend voor de meest heerlijke smaken. Hoe? Door doelbewust te kiezen voor roomboter. In deze blog leggen we het verschil uit tussen roomboter en margarine.
Wat is roomboter en margarine?

Margarine en roomboter zijn twee verschillende producten. Bij roomboter is melk het basisingrediënt, terwijl margarine uit een mix van plantaardige oliën bestaat.


Welke boter bakt het best?

Staat er in ons recept boter? Dan bedoelen we altijd ongezouten roomboter. Je vraagt je nu waarschijnlijk af ‘Kan je niet bakken met andere soorten boter?’ Jawel hoor! Maar bakken met een andere soort geeft niet hetzelfde resultaat als bakken met echte boter.


Margarine

Wil je toch liever bakken met margarine boter? Dat kan! Margarine is goedkoper dan roomboter en bevat minder verzadigde vetten. Let op! Het gebruik van margarine heeft wel effect op de smaak en textuur van je eindresultaat.


Vegan boter

Ben je veganist en bak je liever niet met roomboter? Geen probleem! Kies dan voor vegan boter. De hoeveelheid vegan boter die je in een recept gebruikt, is dezelfde als bij gewone roomboter. Probeer enkele merken uit en ontdek welke qua smaak en textuur het best in de buurt komt van roomboter.


Geklaarde boter

Als je lactose-intolerant bent kies je beter voor geklaarde boter, maar wat is dat? Geklaarde boter is niets meer dan roomboter waarbij je de vaste bestanddelen en het water scheidt van de vetten. Wat uiteindelijk overblijft is het botervet, ook wel de geklaarde boter genoemd. Geklaarde boter is dus puur vet maar het bevat geen lactose meer en daarom perfect geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of koemelkallergie.


Kokosolie

Liever koken met een hip & trendy ingrediënt? Dan maakt kokosolie zijn intrede in jouw keuken. Het dient tegenwoordig vaak als vervanging voor boter in bakrecepten. Maar let op! Door de unieke samenstelling werkt dit niet altijd. Kokosolie bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten en bijna geen vocht. Roomboter bestaat voor 10% à 20% uit water. Conclusie: als je 100 gram roomboter vervangt door kokosolie voeg je best 20 gram warm water en 80 gram kokosolie toe voor het beste resultaat.


Is het gezond?

Is boter gezond? Een vraag waar veel discussies rond bestaan. Roomboter lag lange tijd onder vuur omdat er meer verzadigde vetten in zitten dan in margarine. Het andere kamp beweert dan weer dat margarine te veel bewerkt wordt en daardoor minder gezond is dan onbewerkte roomboter.

Iedere botersoort heeft dus zijn voor-en nadelen. Wij willen jou vooral meegeven dat je mag eten wat je lekker vindt. Life is all about balance. 😉

Comments


bottom of page